Школа

Наша школа на Facebook-u


Претрага
Анкета

Тест питање?

Одговор 1
Одговор 2
Одговор 3


Резултати

Календар

Фебруар 2023
НЕДПОНУТСРЕЧЕТ ПЕТСУБ
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728


Банери

Администрација


Кодекс понашања

УЧЕНИК

Испуњава захтеве предвиђене наставним планом и програмом.
Доноси на час уџбенике, свескe, прибор и опрему потребну за реализацију наставног процеса.
Уредно похађа наставу према прописаном распореду часова и према предвиђеној сатници.
Не долази ни на један час ако је на боловању.
Обавештава одељенског старешину да је на боловању ако траје дуже од три дана.
Правда изостанке са наставе одмах по повратку са боловања.
Не закашњава на час.
С поштовањем се односи према наставницима и осталим запосленима у школи.
Не прети и не омаловажава личност наставника и осталих запослених у школи.
Пристојно се понаша у школској згради и у школском дворишту.
Не чека наставника испред зборнице и осталих службених просторија.
Информације тражи од дежурног ученика или дежурног наставника, док се за помоћ обраћа одељенском старешини, стручним службама и одговорном лицу.
Не носи дневника рада и осталу школску докуматацију.
Поштује радно време сервисних служби школе.
У ходнику испред учионице не прави неред и гужву.
Не нарушава ред и тишину у школској згради и школском дворишту док трају часови.
Испред учионице чека наставника најдуже 10 минута а затим се председник одељења јавља дежурном професору.
Не оштећује и не уништава школску имовину, имовину запослених у школи и других ученика.
Не одбија разговор са наставником, одељенским старешином, педагогом и другим  одговорним лицима.

 

Ево још мало о кодексу понашања у мојој школи.

КОДЕКС ЛЕПОГ ПОНАШАЊА УЧЕНИКА

ДЕТЕ ЈЕ ОТАЦ ЧОВЕКА

КОДЕКС – значи правило.

Правила служе зато да помогну људима да живе једноставније.

У свему што људи раде постоје правила :

- у саобраћају

- у писању

- у математици

- у исхрани, облачењу, понашању.

Ако их поштујемо и живот у школи биће нам лакши и пријатнији.

ОНИ КОЈИ ЗНАЈУ НЕКА СЕ ПОДСЕТЕ,

ОНИ КОЈИ НЕ ЗНАЈУ – НЕКА НАУЧЕ:

ОСНОВНА ШКОЛА ЈЕ ОБАВЕЗНА ЗА РОДИТЕЉЕ.

Ако нe долазиш у школу родитељи ће бити одговорни зато што ћеш остати без основног образовања.

Ако редовно долазиш, највећа корист је ТВОЈА.

У школу дођи 10 минута пре почетка часа. Тако ћеш cмирен и сконцетрисан ући на час и искористити свих датих 45 минута. Можда ти се чини невероватно АЛИ ТО ЈЕ ЗАИСТА КОРИСНО.

Као и у свему осталом, и за време часа, најважније је да поштујеш СЕБЕ. Захтевај да сви ћуте и слушају када ти говориш. То је минимум уважавања које дугујеш себи и другима.

Дозвољено је да у великим количинама употребљаваш речи :

МОЛИМ, ХВАЛА, ИЗВОЛИ, ИЗВИНИ. У КОМБИНАЦИЈИ СА ЉУБАЗНИМ ОСМЕХОМ ПРЕД ТОБОМ СУ НЕОГРАНИЧЕНЕ МОГУЋНОСТИ.

Пробај ! Успех је загарантован.

И када си замишљен или забринут, не заборави да својим наставницима, особљу школе  и својим друговима упутиш поздрав :

'' ДОБАР ДАН '', '' ДОВИЂЕЊА '', '' ЋАО ''.

Њих ће обрадовати, а тебе неће оштетити.

Ако одлучиш да у школу донесеш скупоцене предмете, нека то буде на твоју одговорност. Ако се оштете или изгубе на криви друге.

На часу искључи мобилни телефон. Он је твоја приватна ствар, а своју приватност треба задржати за себе и њоме не угрожавати друге. ТВОЈЕ не може бити важније од НАШЕГ.

Школска имовина користи свима. Не исказуј своје незадовољство на њој. Немој бити јачи од онога што не може да се брани. Ако направиш штету твоји родитељи ће морати да је плате. Од такве штете немаш користи.

Чувај своју ђачку књижицу. Она је сведок једног важног дела твог живота. Потребна ти је да би наставио даље. Слободно је покажи свима. У њој нема лажи и немаш чега да се стидиш. И најнепријатнија истина боља је од најмање лажи. Свака неистина брзо се открива и тек тада постаје непријатно.

Изненади своје другове и сваки неспоразум реши тако што ћеш ПРВИ пружити руку помирења. ВОЛИ ТО ШТО СМО РАЗЛИЧИТИ. Било би досадно да смо сви исто паметни и исто лепи. Буди оригиналан али не на рачун оног поред себе.

Искажи своје мишљење или незадовољство јасно и гласно, али не ПРОСТАЧКИМ, већ БИРАНИМ, УЉУДНИМ речима. Тако ћеш једноставно решити сваки неспоразум и са наставником и са друговима.

Пре него што некоме ставиш примедбу, преиспитај себе. И ти сигурно имаш мане које можда не примећујеш. Отклони прво СВОЈЕ недостатке па ОНДА критикуј ДРУГЕ.

Сигурно ти није пријатно када ти неко претура по торби или перници, па не чини ни ти то другима.

Доношење комплетног прибора за рад је предуслов да се на часу осећаш сигурно и опуштено.

Шапутање другу је само привидно знак доброг другарства. У стварности то је потцењивање његових способности да научи, потхрањивање његове лењости и немара и омаловажавање сопственог труда.

Причање са устима пуним хране, мљацкање у току разговора, једнако је причању са жвакаћом гумом у устима. Непристојно је, једно и друго.

Буди пажљив и нежан према најмлађим ученицима у школи. Они једино од тебе могу да науче како треба да се понашају. Ако су ТЕБЕ малтретирали док си био најмлађи, буди ПРВИ који ће то променити и учини супротно.

ЗАХТЕВАЈ од свих безусловно, ГЛАСНО И ЈАСНО – и одраслих и твојих вршњака – да пушењем, опијањем и дрогирањем не угрожавају твоје здравље, ако су већ одлучили да угрозе своје. То је ЊИХОВ избор, укажи им да је погрешан. Бићеш им бољи друг него они који су их на то наговорили. НИКО НЕМА ПРАВА ДА УГРОЖАВА ТЕБЕ. Решавање сукоба физичким обрачунавањем карактеристика је немоћних и примитивних људи. То сигурно ниси ти !

Улазак у службене просторије школе биће једноставнији ако уљудно покуцаш на врата. У том случају добићеш сигурно љубазан одговор.

Бежање са часова само привидно решава проблем који у ствари постаје већи. На време заврши своје обавезе, а ако то ниси учинио, буди довољно храбар и суочи се са проблемом. Схватићеш да он и није тако велики како ти се чини.

Доношење у школу предмета који друге могу да повреде може да те постави ТРАЈНО У ЦЕНТАР ПАЖЊЕ КАКВУ НИСИ ХТЕО. Мисли на време и остави такве предмете код куће.

Изостајање из школе пристојно најави, ако није из здравствених разлога. Ако јесте, на време донеси лекарско оправдање. Основни знак пристојности је када некоме, ко те очекује, објасниш ЗАШТО НИСИ ДОШАО

Омогући дежурном ученику да мирно ради свој посао. Ако погреши, само ће он бити крив, а не они који су га ометали.

Боравак у уредном и чистом окружењу свакоме више прија. Учионица и двориште биће онакви каквим их ти створиш. Зато не бацај смеће око себе, НЕ ОСТАВЉАЈ ТАКВЕ ТРАГОВЕ ЗА СОБОМ! НАЋИ ЋЕМО ВАС И БЕЗ ЊИХ!

Одећа коју носиш јасно говори о твојој личности. Она одражава укус и стил сваке особе који мора бити поштован. Одећа у којој долазиш у школу треба да буде укусна, уредна, у твом стилу, АЛИ И ПРАКТИЧНА ЗА РАД.

Претпоставља се да је намена WC просторија свима позната. Немој ширити број послова који се тамо могу обавити а није ни нарочито угодно да се у њему дуже задржаваш. Оно што се ту дешава не предвиђа публику. БУДИ У WC-у САМ. ПРИСТОЈНИЈЕ ЈЕ.

Поштовање одраслих, чак и када нису сасвим по твом укусу, може се исказати на безброј начина: уступањем места, јасно изговореним поздравом, пропуштању при пролажењу кроз врата. Подразумева се да се то научи у најранијем детињству у породици. Школа је право место да се научено и покаже.

Чекање у реду испред учионице пре почетка часа понекад је досадно и можда изгледа неважно. Досада може да се прекрати разговором.

ВАЖНО ЈЕСТЕ, јер стајање у пристојном реду говори о ТВОЈОЈ ЗРЕЛОСТИ И ОЗБИЉНОЈ НАМЕРИ ДА У ШКОЛИ ДОБИЈЕШ ОНО ПО ШТА СИ ДОШАО – А ТО ЈЕ ТВОЈЕ НАЈОСНОВНИЈЕ ОБРАЗОВАЊЕ.

На свету нико није савршен. Зато нико нема право да тражи од тебе да будеш савршен, али не тражи то ни ти од својих наставника и родитеља. Довољно је да се потрудиш да будеш бољи од њих. У СТВАРИ, ОНИ ТО И ЖЕЛЕ, АЛИ НЕЋЕ ДА ВАМ ПРИЗНАЈУ.

Неодговарајуће понашање у школи може бити и кажњено. Начини кажњавања записани су у строгим правилницима које боље разумеју одрасли. КАДА ОСЕТИШ КАКО ЈЕ ЛАКО ПОНАШАТИ СЕ ПРИСТОЈНО, ЗАКОНИ И КАЗНЕ ОДРАСЛИХ БИЋЕ ТИ СУВИШНИ.

Придржавајући се ових правила закључићеш да није тачно да

'' није тешко бити фин.''

Тешко је, а није ни нарочито забавно. Али једно је сигурно :

ВЕОМА ЈЕ УГОДНО И ПРИЈАТНО И ДОПРИНОСИ ДА О СЕБИ МИСЛИШ КАО ИСТИНСКИ ЦИВИЛИЗОВАНОМ БИЋУ.
Чувај себе и друга!

 Услед нове епидемиолошке ситуације ученици имају допуњене кодексе понашања,а у складу са препорукама Министарства просвете и здравља у којима  су јасно назначени начини понашања ученика за време боравка у учионици,ходнику и школском дворишту за време пандемије Covid 19:
-ученик је на наставу дужан донети маску и користити је све време боравка у затвореном простору школског објекта
-седети на месту,по потреби одлазити у тоалет,никако шетати по учионици
-држати дистанцу у односу на другаре
-редовно прати и дезинфиковати руке.

ЈЕДИНО ПОШТОВАЊЕМ МЕРА МАСКА НЕЋЕ САКРИТИ ОСМЕХ!